sunnuntai 13. tammikuuta 2013

MAMMAN MADEKEITTO

 

MADE (lota lota) on talvikauden kunkku!



Made ei ole saanut syntymälahjaksi kovinkaan kaunista ulkokuorta, mutta sisäistä kauneutta sillä on runsaasti. Se on lihaltaan maukas ja sen mäti ja maksa ovat suurta herkkua. Usein mateesta tehdään keittoa tai muhennosta, mutta se taipuu kyllä moneen muuhunkin ruokaan...

Made on turskakaloihin kuuluva vähärasvainen ja vähäruotoinen kala. Kausi on juuri parhaimmillaan ja se kestää noin helmikuun puoleenväliin.......joten luvassa on useampia madereseptejä.

Tässä ensimmäinen perinteinen...

MAMMAN MADEKEITTO


Minä teen madekeiton aina nyljetystä mateesta. En myöskään laita keittoon mätiä tai maksaa. Ne voisi toki laittaa, mutta minun mielestäni niille (myös nahalle) on parempaakin käyttöä... mutta niistä joskus myöhemmin :)
Teen myös aina keitot ruodottomiksi, jotta syöminen on miellyttävämpää. Ja helpompaa kaikille ruokailijoille.

Tarvitset 3 hengen keittoon: n. 1 kg made, 2 sipulia, tilliä, 2 dl kermaa, pippureita ja suolaa.

                                                     alaston made

Siis nylje made, poista sisukset ja kidukset. Tai pyydä kalakauppiastasi tekemään sen :)
Huuhtele kala hyvin.
Kuori ja pilko sipuli. Silppua tilli valmiiksi  ja jätä varret lientä varten.


Laita made, sipulit ja tillinvarret kattilaan. Lisää suolaa, muutama maustepippuri ja valkopippuri sekä kylmää vettä sen verran, että kala peittyy. Kun vesi kiehuu, keitä noin kymmenen minuuttia. Kuori pinnalle tuleva vaahto pois.
Kiehumisen aikana kuori ja pilko perunat.

Siivilöi sitten liemi toiseen kattilaan. Laita perunat kiehumaan liemeen. Poimi myös siivilästä sipulit liemeen mukaan.





Ruodi kala, jotta saat keitosta ruodottoman.
Kun perunat ovat lähes kypsät, lisää ruoditut madepalat keittoon.
Lopuksi lisää kerma ja kiehauta vain hetken. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Lisää tillisilppu ja keitto on valmis nautittavaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti