sunnuntai 6. tammikuuta 2013

KYLMÄSAVULOHI-FOCACCIA

 

 

 

Tein pitkästä aikaa lohifocacciaa sunnuntain iltapäiväteelle! Resepti on jo useamman vuoden takaa, en muista mistä olen alkuperäisen ohjeen löytänyt, mutta luultavasti jostain lehdestä. Yleensä olen tehnyt focaccian vehnäjauhoista, mutta halusin nyt jotain "terveellisempää" ja käytin 3-viljan sämpyläjauhoja. Toimii muuten todella hyvin!
Tämän focaccian tekoa täytyy hiukan suunnitella etukäteen, sillä taikina tehdään edellisenä päivänä. Mutta muuten leivän teko on todella nopeaa ja helppoa. Kannattaa kokeilla!

Tarvitset:  2 dl kylmää vettä
                1 prk bulgarian jugurttia
                1 pss kuivahiivaa
                1 rkl siirappia
                1,5 tl hienoa merisuolaa
                0,5 dl oliiviöljyä
                8 dl 3-viljan sämpyläjauhoja (tai vehnäjauhoja)

pinnalle:  100 g kylmäsavulohta
               100 g sinihomejuustoa (tai joitain muuta juustoa)
                rosmariinia tai timjamia

Valmista taikina edellisenä iltana. Sekoita kulhossa vesi ja jogurtti. Liuota hiiva, siirappi ja suola. Lisää  öljy ja sekoita jauhot vähitellen seokseen. Alusta taikina, joka on siis todella löysä.
Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin yöksi. Taikina turpoaa noin kaksinkertaiseksi.

Seuraavana päivänä ota taikina jääkaapista huoneenlämpöön noin tuntia ennen työstämistä. Painele taikina öljytyin sormin uunipellille leivinpaperin päälle. Kohota leipää vielä noin 40 minuuttia liinan alla. 
Painele leivän pintaan kuoppia sormenpäällä tai vaikka haarukalla reikiä. Ripottele pinnalle haluamaasi yrttiä, kylmäsavulohipaloja ja sinihomejuustomuruja.


Paista focaccia 250 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti