keskiviikko 6. helmikuuta 2013

BLINEJÄ, itsetehtyä MÄTITAHNAA ja tietenkin muikunmätiä!


Blinit kuuluvat ehdottomasti helmikuun herkkuihin. Ne yhdistetään mateenmätiin niin vahvasti, vaikka meidän perheessä ne syödäänkin mieluiten muikunmädin kanssa. Muikunmäti kun on meillä ehdoton suosikki! Ja mädin lisänä tietenkin smetanaa ja sipulisilppua...

Tänä vuonna tein blinien kanssa myös itsetehtyä mätitahnaa mateenmädistä ja maksasta Tallberg-Tarmion Mäti -kirjan ohjeen mukaan. Oli todella hyvää! Tosin raati E & T ( ne kaksi kaks´kymppistä) oli sitä mieltä, että edelleen muikunmäti on parasta :)



Blinit täytyy sitten syödä ehdottomasti kuumana. Hiukan jäähtyneenä maku on jotenkin hiivainen. Mahdollista on myös paistaa ne vaikka edellisenä päivänä valmiiksi ja paistaa seuraavana päivänä kevyesti uudelleen ennen tarjoilua.

blinitaikina:

2   dl (punaista) maitoa
0,5 pss kuivahiivaa
1,5 dl tattarijauhoja
1  dl vehnäjauhoja
1  tl suolaa
1  prk kermaviiliä
1  munan keltuainen
1  munan valkuainen

Sekoita kuivahiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot, suola, kermaviili ja keltuainen. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä pari tuntia.
Vatkaa kananmunan valkuainen kovaksi vaahdoksi ja kääntele kevyesti taikinan sekaan.
Paista blinit pannussa voin kera. On olemassa oikeita blinipannuja, jotka ovat pienempiä kuin tavalliset paistinpannut. Mutta itse paistoin ne ihan tavallisella pannulla ja hyviä olivat niinkin...


MÄTITAHNA

200 g mateen maksaa                                      
2 dl mateen mätiä
1 pieni sipuli
1 purkki ranskan kermaa
0,5 tl hienoa merisuolaa
pari kääntöä valkopippuria myllystä



Kuullota hienonnettu sipuli pehmeäksi. Mausta maksa suolalla ja kiehauta maidossa kahden minuutin ajan, ota pois liedeltä ja anna kypsyä vielä 5 minuuttia. Valuta maksa ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi.

Vaahdota ranskankerma kulhossa vatkaimessa kuohkeaksi. Sekoita mäti, ranskankerma ja viilentyneet maksa ja sipuli keskenään, mausta suolalla ja pippurilla.

Hyvää myös leivän päällä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti