tiistai 26. helmikuuta 2013

AURINKOINEN KALAKEITTO


Meillä on parhaillaan hiihtolomaviikko meneillään,,, siis täällä Keski-Suomessa, ei meidän perheessä. Minun pojjaat ovat jo opiskelujensa siinä vaiheessa, että eivät enää koulun penkkejä kuluta. He ovat kaikki tällä hetkellä työharjoittelussa oikeissa töissä. Ja minähän taas en yleensäkään lomailua harrasta,,, minulla kun tuo työ on niin mukavaa, että tuntuu kuin aina olisi lomalla :)
(uskokoon ken haluaa)!






Hiihtoloman kunniaksi meillä taivaalle ilmestyi tänä talvena sangen harvinainen valoilmiö, Aurinko! Siitä innostuneena valmistin Aurinkoista kalakeittoa, joka varmasti maistuu myös hiihtolenkin tai mutkamäen jälkeen... Keltaisen aurinkoinen väri saadaan sahramista.

Pääraaka-aineena käytin madetta, kun sitä vielä on saatavilla. Ensin nyljin pari madetta, jonka jälkeen fileerasin kalat. Ruodoista keitin kalaliemen, johon lisäsin myös muutaman "jämäkalan", jotta sain liemestä vahvemman. Käytin siis parin mateen, parin kuhan ja siian ruodot ja päät. Muista poistaa kaloista kidukset, koska muuten liemestä saattaa tulla kitkerää.

Kalaliemi
kalan selkärankoja ja päitä
2 sipulia
1,5 - 2 litraa kylmää vettä
2 tl suolaa
2 dl valkoviiniä tai 2 rkl valkoviinietikkaa

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin puoli tuntia. Sen jälkeen siivilöi liemi.



Aurinkoinen kalakeitto

400 - 500 g vaalean kalan filettä
muutama peruna
muutama porkkana
yksi kesäkurpitsa 
yksi palsternakka
pari salottisipulia
2 litraa kalalientä
suolaa
ripaus pippuria
pussi sahramia
yrttejä maun mukaan  (tilliä nyt ainakin)

Kuori ja pilko juurekset pieniksi paloiksi. Laita ne kalaliemeen kiehumaan. Mausta liemi suolalla ja pippurilla. Keitä noin 10 minuuttia. Lisää keittoon kalafileiden palat ja sahrami. Keitä hiljaisella lämmöllä niin kauan, että juurekset ovat kypsiä. Tarkista keiton maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Lisää yrtit juuri ennen tarjoilua. Minä lisään yrtit vasta lautaselle, koska nuo parikymppiset pojjaat eivät oikein välitä vihreistä yrteistä :)

                                                            

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti