keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Saanko esitellä Hans von Hauki!

 

Hauen pää -projekti!



Hans von Hauki


Minun sisälläni asuu pienen pieni käsityöläinen, joka aina silloin tällöin pyrkii esille. Kuten ystäväni tietävät,,, minulla on monen monta projektia, joista osa on keskeneräisiä (lue: suurin osa on kesken). Ja yllätys, yllätys aika moni näistä ideoista liittyy kalaan.

Joitakin vuosia kuukausia sitten näin meidän paikallislehden sisustusliitteessä asunnon, jossa oli olohuoneen hyllyllä kuivattuja ja maalattuja kalanpäitä. Olivat muuten tosi hienoja! Ja ajatus jäi itämään jonnekin takaraivooni ja kun eräs Konneveden kalastaja toi meille yli 12 kg hauen, niin johan tuli aika tehdä ideasta totta.


Watch out.... You beast!

Hansin fileet painoivat nahattomina hiukan yli 5 kiloa, eli tosi paljon menee hauesta hukkaan. No fileet menivät parempiin suihin. Ja kerrottakoon, että ennakkoluuloista huolimatta iso hauki EI maistu puulle. Täytyy vain laittaa oikeassa suhteessa voita ja mausteita, siis paljon enemmän kuin pieneen haukeen.

Mutta siis minulle jäi pää käteen. Koska en ole aikaisemmin kuivatellut päitä, piti minun surffailla netistä tietoa miten se tapahtuu. Ohjeita löytyi monenlaisia, mm. muurahaispesään laittaminen, mutta koska asun keskellä kaupunkia, meillä ei pahemmin noita kekoja löydy. Valitsin kokeiluuni suolaamisen ja kuivaamisen.

Ihan ensimmäisenä putsasin päästä mahdollisimman hyvin lihat pois sekä tietenkin kidukset. Mutta pieni varoituksen sana :

Hauella on tosi terävät hampaat ja kiduskannetkin tekee mukavia viiltoja. Kuva näyttää pahemmalta,,, oikeasti sormessa on vain pieni reikä :) mutta kannattaa silti olla varovainen.
 Tein 10 % suolaveden ja laiton Hans von Hauen ämpäriin. Ei muuten mahtunut tavalliseen ämpäriin vaan vaati korkean 20 litran ämpärin, jonne pään laitoin viikoksi lillumaan. Suolauksen ideana on, että kun pää laitetaan ulos kuivumaan, niin kärpäset ja muut ötökät eivät munisi päähän. Leukojen väliin kannattaa laittaa esimerkiksi puupala, jotta suu jäisi auki. Näyttää näin paljon paremmalta.

Joten nyt odotellaan viikko ja kerron sitten lisää miten Hansin käy....

Ja jos jollain on ideoita tai tietoa kalan pään kuivaamisesta, niin please, laittakaa viestiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti