perjantai 19. heinäkuuta 2013

AHVEN-OMENA-BRUSCHETTA

Opiskeluissani keväällä sain tehtäväksi tutustua olueen. En siis juo olutta lainkaan... tai siis en juonut ennen tehtävää. Minulle kalja oli kaljaa ja pirun pahaa... mutta yllätyksekseni löysin ihan mielenkiintoisen maailman. Oli pohjahiivaoluita ja pintahiivaoluita, oli suodatettuja ja suodattamattomia oluita, jne. Ja totta tosiaan olutta voi arvioida niin kuin viinejäkin. Sitä paitsi monen asiantuntijan mukaan kalaruuan kanssa olut sopii jopa paremmin kuin viini. Tosin asiantuntijat olivat olutguruja ja näin ollen hiukan puolueellisia :) mutta luulenpa, etteivät ole ihan väärässä.

Otin opiskelutehtäväni lähtökohdaksi suomalaiset pienpanimot sekä tietenkin oluet, jotka sopivat kalalle. Yhtenä lauantaina pidin lasteni kanssa olutmaistajaiset, mutta ennen kuin soitat lastensuojeluviranomaisille, niin kerrottakoon, että kaikki kolme poikaani ovat täysi-ikäisiä :) ja huomattavasti enemmän asiantuntijoita oluen maistamisessa kuin minä!

Uusi tuttavuus minulle oli vehnäolut. Minä jopa tykkäsin siitä! Esimerkiksi Keisarin EloVehnä sopii loistavasti mm. sushien kanssa.... minun mielestäni. Myös Teerenpelin Sauhusanttu, tumma ja savuinen lagerolut, oli hyvää savulohen kanssa.

Helpointa minulle oli olueen tutustuminen aloittaa ruuanvalmistuksesta. Markus Maulavirran Syötävän hyvä olutkirjasta löysin monta hyvää reseptiä. Aikaisempi postaukseni helleruuasta oli myös ideoitu ja muunneltu kyseisen kirjan pohjalta.

Bruschetta reseptin raaka-aineena Maulavirta käytti kanaa, mutta minä tietenkin vaihdoin tilalle kalan eli ahvenfileet peliin...


AHVEN-OMENA-BRUSCHETTA



Ensin valmistetaan omenakastike ja marinadi ahvenfileille...

Omenakastike

1 dl omenasosetta
persiljaa
purkki smetanaa
0,5 dl tummaa olutta
1,5 tl currya
suolaa ja pippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin tekeytymään.


Marinadi ahvenille

0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl tummaa olutta
pari valkosipulin kynttä
timjamia
persiljaa
2 tl murskattua korianteria

Sekoita marinadiainekset keskenään. Levitä marinadi ahvenfileiden päälle ja anna maustua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

tarvitset myös

ciabattan tyyppistä leipää
ahvenfileitä
nipun rucolaa
oliiviöljyä
sitruunanmehua
suolaa ja pippuria
voita paistamiseen

Ota ahvenfileet marinadista ja kuivaa niitä hiukan. Paista ahvenfileet voin kera paistinpannulla. Paahda leipäviipaleet.
Lorauta hiukan oliiviöljyä ja sitruunanmehua rucolan joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita rucola leivän päälle, sitten kaada omenakastiketta päälle. Asettele ahvenfileet päällimmäiseksi ja koristele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti