sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Jämäruokaa - ruokaa ylijäämästä

Nyt on meikäläisellä ollut sen verran kiirettä, että en ole ehtinyt juurikaan päivittää tätä blogiani. Kirjoittanut olen paljonkin, mutta ainoastaan opiskeluun liittyviä juttuja,,, niitä tehtäviä onkin kasaantunut melkoinen määrä. Onneksi parin kuukauden päästä alkaa kesäloma... siis opiskelusta kesäloma, niin ehtii keskittymään työntekoon... ja ehkä bloggaamiseenkin :) Mutta nyt sitten sitä ruoka-asiaa...


Pari viikkoa sitten täällä Jyväskylässä oli Roskaruokaravintola-tapahtuma, jossa paikallisen huippuravintola Pöllövaarin kokki ja Jyväskylän ammattiopiston kokit valmistivat ruokaa kauppojen vanhoiksi menneistä elintarvikkeista ja jakoivat ruuan sitten ilmaiseksi ihmisille kävelykadulla. Suosio oli valtava.
Se oli loistava kannanotto tämän päivän jäteongelmaan, jossa me kuluttajat heitämme ruokaa roskiin ihan liian paljon... Kalakauppiaana olen kuitenkin tottunut siihen, että heitän mahdollisimman vähän mitään pois. Ruokaa tulee usein laitettua niistä kaloista, jotka jää myymättä eli olen aina valmistanut runsaasti "roskaruokaa". Minun  mielestä tuo roskaruoka viittaa kuitenkin liiaksi epäterveelliseen ruokaan, joten käytän mieluummin Jämäruoka nimitystä.

Eilen jäi kalatiskistä sen verran graavilohta myymättä, että jotain ruokaa siitä piti tehdä. Kyllähän graavilohi on aina loistavaa ihan vaan leivän päälläkin, mutta....... tässä olisi Jämäruokaa I 

LOHI-SPELTTIRISOTTO                        
          
 
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 dl speltti-helmijyviä
8 dl - litraan kalalientä (tai kasvis)
tilkka oliiviöljyä
yrttejä
2 rkl T-bbq kastiketta
n. 400 g graavilohisiivuja

Pilko graavilohi pienemmiksi paloiksi. Kuullota hienonnottu sipuli ja valkosipulinkynnet oliiviöljyssä. Lisää spelttijyvät ja kuullota niitä hetken aikaa, älä kuitenkaan ruskista. Lisää osa kalaliemestä ja hauduta miedolla lämmöllä. Lisää nestettä muutaman kerran aina kun edellinen neste on haihtunut. Sekoita koko ajan. Lisää nestettä pieniä määriä niin kauan kunnes risotto on lähes kypsää, mutta kuitenkin al dente. Lisää seokseen 2 rkl T-bbq kastiketta sekä graavilohi palat. Kääntele risottoa muutama minuutti niin, että lohi kypsyy. Lisää yrtit. Minä käytin timjamia ja basilikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti