sunnuntai 17. tammikuuta 2016

MADE FILEEKSI JA PANNULLE

Nyt on madesesonki parhaimmillaan. Made (lota lota) kuuluu turskakalojen lajiin. Niinpä se on mahtavan makuinen kala ja sopii mainiosti laitettavaksi muutenkin kuin keittoon. Vaikka hyväähän se madekeittokin toki on, mutta suht lyhyt sesonki kannattaa käyttää hyödyksi muutenkin.

Itse käytän mateen yleensä nyhjettynä ja tällä kertaa myös fileoin kalat. Fileeratessa kalasta menee toki paljon hukkaan, mutta ruodot kannattaa ehdottomasti hyödyntää keittämällä niistä lientä.
Tähän ruokaan käytin kuitenkin vain fileet. Ruokailijoita oli neljä ja kahden kalan fileet painoivat yhteensä n.800 g. Ja yhtään murua ei jäänyt tähteeksi! 



4 hengen ruokaan tarvitset:

800 g madefilettä
1 - 2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 tl kuivattua rosmariinia
oliiviöljyä ja voita
suolaa ja mustapippuria
2 dl kermaa

Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet pieniksi kuutioiksi. Lorauta pannulle tilkka oliiviöljyä. Lisää sipulikuutiot, valkosipulin kynnet sekä rosmariini. Kuullota niitä hetken aikaa. Kumoa ne sitten pois pannulta odottamaan kalanpaistamista.
Lisää pannulle nokare voita ja paista madefileen paloja muutaman minuutin ajan puoleltaan. Mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Koska kaloja oli suhteellisen paljon, paistoin ne kahdessa erässä ja laitoin ne paiston jälkeen teflonpannulle.
Lisää kalojen päälle kuullotetut sipulit ja rosmariini. Kaada kerma kalojen päälle ja anna hautua miedolla lämmöllä hetken aikaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Made on miedonmakuinen, joten kovin voimakkaasti sitä ei minun mielestäni kannata maustaa.


Tarjoa lohkoperunoiden tai perunamuusin kanssa.

Tämä ruoka on nopea ja helppo valmistaa. Ja hyvää oli! Kiitettävän lausunnon sain kaikilta kolmelta mieheltä, joiden ikäjakauma on 14 v ja 50 v välillä...

2 kommenttia:

  1. http://www.iceshanty.com/ice_fishing/index.php?topic=11495.0
    Made on helppo fileoida suolistamatta ja nylkemättä. Näin siitä saa 5 ruodotonta filettä. Ja ruodosta voi keittää liemen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä :) Täytyypä kokeilla!

    VastaaPoista